Właściwości lecznicze konopi

Konopie mogą nam służyć jako nowoczesny, smaczny i przede wszystkim bardzo zdrowy dodatek do najróżniejszych potraw, takich jak pieczywo czy makarony.

W konopiach jadalnych znajdują się wyłącznie wysokiej jakości składniki, dzięki czemu mogą one być doskonałą propozycją dla każdego, kto tylko chce zdrowo się odżywiać. Regularne spożywanie konopi jadalnych doskonale wpływa na ludzki metabolizm i poprawiają pracę całego układu odpornościowego. Jeśli ktoś chce w takim razie cieszyć się mocnym organizmem oraz dobrym samopoczuciem w życiu codziennym, to koniecznie powinien włączyć je do swojego jadłospisu. Bardzo ważnym ich składnikiem są przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zwyczajnie niezbędne do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Bez nich komórki w naszym ciele nie mogłyby się utrzymywać przy życiu przez dłuższy czas. Kwasy takie mają również znaczny wpływ na zawartość naszych hormonów oraz lipidów we krwi. Bez odpowiedniej dawki kwasów tłuszczowych każdego dnia właściwie nigdy nie można cieszyć się faktycznie zdrową dietą, zaś same konopie mogą być naprawdę doskonałym ich źródłem. Co więcej, proporcja kwasów tłuszczowych zawarta w konopiach jest uważana za najbardziej optymalną dla ludzkiego zdrowia.

Spożywczy olej konopiany Spożywanie oleju z konopi może świetnie wpływać także na układ krwionośny człowieka – obniża on ciśnienie i chroni przed najróżniejszymi dolegliwościami. Olej reguluje także wiele ważnych dla naszego zdrowia procesów, takich jak wydzielanie hormonów czy utrzymywanie odpowiedniej temperatury ciała. Usuwają również nadmiar cholesterolu z tętnic, co zapobiega licznym chorobom. Brak odpowiedniej dawki kwasów tłuszczowych w diecie bardzo źle wpływa także na kondycję naszych paznokci, włosów i skóry. Konopie są również bardzo bogatym źródłem białka. Bardzo ważne jest to, że zawarte w nich białko jest pełnowartościowe i dorównuje temu pochodzącemu z mięsa czy jajek. Idealnie sprawdzają się w takim razie w połączeniu z innymi wysokobiałkowymi produktami. Do innych istotnych składników oleju z konopi należą witaminy.

13 sierpnia 2015

dr. Robert Grządziel

Od 20 lat pracujący jako neurofarmakolog, mieszka w Sosnowcu